Voorwoord

Verslag uit Congo

De lente is (eindelijk) in het land en dat is ook voor Mutoto het signaal om er weer met volle goesting in te vliegen. De eerste gezelschapspellenavond hebben we al achter de rug, en er staan voor de komende maanden nog meer activiteiten op de agenda. Te beginnen uiteraard met de Mutotofuif op 7 mei.

Een van de goede voornemens van Mutoto voor 2010 (en alle jaren nadien uiteraard) is om onze sympathisanten, sponsors en vrijwilligers nog meer te betrekken bij ons project. Deze nieuwsbrief is daar een uitloper van. Die zal om de drie maanden verschijnen. We willen daarin onze activiteiten aankondigen en nabespreken maar ook vrijwilligers en sponsors in de kijker plaatsen. En we willen u meenemen (in gedachten alleszins) naar Congo. Want wat wij hier doen is op zich leuk en amusant maar het uiteindelijke doel is straatkinderen weer gewoon kinderen laten zijn. Verhalen van ter plaatse zijn soms hard en bewijzen dat ons werk er niet opzit. Maar soms zijn ze ook hartverscheurend mooi en zo versterkt het gevoel dat we nuttig bezig zijn. En ‘we’ dat is niet alleen Mutoto, maar ook u.
Van 5 tot 22 februari trok Gert Nys naar Lubumbashi. Gert wilde met zijn eigen ogen het project zien waar Jeroen en Saar hem zo levendig en passioneel over verteld hadden. Gert hield voor de gelegenheid een dagboek bij. Het hele verhaal kan u nalezen op gertincongo.blogspot.com. Wat volgt is het relaas van een van zijn boeiende en beklemmende ervaringen ter plaatse.

Ook dit jaar kon ik niet aan de lokroep van Congo weerstaan. Na een intens gesprek met Jeroen en Sarah wist ik het wel zeker: ik wil het werk van Mutoto ter plaatse beleven. Enkele weken later, toen België kreunde onder de sneeuw en de februaristormen, werd ik door Eric gastvrij ontvangen in Bakanja-ville, Lubumbashi.

Ik weet dat ik u, lezer, niet moet overtuigen van het goede werk dat Mutoto doet, maar mag ik met u een ervaring delen; een ervaring die mij alvast naar de keel greep. Het is maandag, 8 februari. De zon in Lubumbashi staat hoog en verwarmd mijn wit wintervel. Ik ga samen met Urbain, de sociaal assistent van Bakanja ville, de familie van Gentil bezoeken. Gentil, sinds enkele jaren straatkind, staat wat ongemakkelijk te kijken. Urbain wil trachten de stiefmama en de papa van Gentil te overtuigen om hem terug op te nemen in het gezin. We stappen met z’n drietjes tot aan de bushalte en kruipen in een Toyota-mini-busje. De mini-bus kruipt over de rode wegen die door de tropische regen van gisterenavond in slijkpistes zijn veranderd. Het busje schudt en kreunt zich, met 31 passagiers (hoewel, Gentil telt maar voor een halfje) aan boord, tot in de verre buitenwijk waar de ouders van Gentil wonen. Plots valt mijn oog op de polsen van Gentil die getekend zijn door gruwelijke littekens. Als hij merkt dat ik zijn littekens heb gezien, kijkt hij me vanonder zijn zwart gekrulde wimpers ongemakkelijk aan. Hoewel ik er niet echt naar vraag, komt het verhaal van zijn leven (en zijn littekens) er hortend uit. Zijn mama, de eerste vrouw van zijn papa, werd enkele jaren geleden blind. Ze gaf Gentil de schuld van haar blindheid: hij was een tovenaar, een behekst kind. Als straf voor zijn “donker oog”, voor zijn ”hekserij” heeft zijn moeder, die intussen overleden is, plastieken zakken rond zijn polsen gebonden en in brand gestoken. Verbrand en verminkt werd hij de straat op gestuurd.

Gelukkig vond hij In bakanja Ville een nieuwe thuis.

Men mag zich niet inbeelden wat er van deze jongen zou geworden zijn, indien Bakanja-ville niet bestond, indien Mutoto deze jongen, en zovelen anderen straatkids, niet zou opgevangen, verzorgen en koesteren. Ik heb ter plaatse gezien dat Mutoto het verschil maakt, dat Mutoto de reddingsboei is voor straatkinderen.

Steun ons

steun ons

Sponsor in de kijker

Mutoto Fuif 2010

Al een paar jaar werkt Mutoto samen met het consultingbedrijf vICTory-be. vICTory-be is een consultingbedrijf dat zich toelegt op het opleiden van pas afgestudeerden die aan de slag willen in de ICT-sector. Het bedrijf organiseert jaarlijks een aantal opleidingen over mainframe, om jongeren zo te begeleiden naar specifieke jobs die specifieke kennis vereisen.vICTory-be is dus voortdurend op zoek naar jongeren en hoopt die ondermeer te vinden via Mutoto, via de evenementen van Mutoto waar veel jongeren op af komen. De eerste samenwerking kwam er toen vICTory-be een reclamecampagne lanceerde voor een nieuwe dienst. Het bedrijf stuurde daarvoor honderden brieven uit. Mutoto kreeg naamvermelding in die brief en daarbovenop 2 euro per antwoord op dat schrijven. Deze actie was een groot succes en het begin van een fijne en intense samenwerking. vICTory-be is ondermeer als sponsor terug te vinden op onze T-shirts.
Meer weten over vICTory-be? Surf dan naar www.victory-be.be.
De zesde Mutotofuif komt er aan ... !
Vrijdag 7 mei all hell breaks loose in Pachthof Stroykens in Duisburg.
Het wordt ook dit jaar ongetwijfeld weer een voltreffer en dus heb je geen excuus om er niet bij te zijn !

Mutotofuiven staan garant voor de beste dj’s. Dit jaar mag je alvast rekenen op ondermeer Sven Ornelis (Q Music) en Erwin De Nul (MNM).

En.. met een beetje mazzel krijg je dit jaar jouw drankbonnetje uit de handen van Siska Schoeters, Sofie Lemaire of Sam De Bruyn ! Want, jawel, het voltallige “Glazen Huis” van Studio Brussel komt die avond ook langs !

En wie weet welke verrassingen zich nog aankondigen tegen dan !

Dus, wees op de afspraak en kom naar de MUTOTOFUIF op VRIJDAG 7 MEI in Pachthof Stroykens in Duisburg.

En denk erom, elke pint helpt een kind !